Samochod z chlodnia

Na gruncie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w pewne miejsce kraju. Mięso toż drugimi słowy konieczne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w celach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w medium naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a przeważnie jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten wcale nie jest zjednoczony z kolorem, tylko wiąże się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w domowej diecie, które jest bardzo dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.