Maszynka do mielenia miesa biedronka

W pewnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w konieczne do ostatniego projektu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to dosyć sporych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka ma wysoki wlot do wrzucania ciała w ról zamrożonej, a w jest danie służące do jego szatkowania na mniejsze ilości.

Czynność tę robi się dzięki wielkiemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone materiały są co prawda twarde, lecz nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na małe części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Dokładnie tak dzieje się z ciałem w wilkach, którego działanie oparte istnieje na analogicznej zasadzie co czynienie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego wykonane zostały z faktów znacznie cennej klasy, silnych i mocnych, mało podatnych na uszkodzenie mechaniczne. Są one do rozdrabniania twardej materii, a to ich konstrukcja pragnie być silniejsza, niż to, co osiągają one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie przygotowane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, i koszt takiego narzędzia to prawie półtora tysiąca jedynych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W sukcesu przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi zatem przecież wydatek konieczny, gdyż w takich warunkach nader często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i następnie dopiero tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w poszczególnych przedsiębiorstwach, na dowód przetwarzających mięso, dzieli się je w twarzy zamrożonej, a następnie pakuje do specjalnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, aby je zmielić, a następnie znów zamrozić jest różne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia nowego lub rozmrożonego mięsa bierze się nieco inne maszynki, przeznaczone odpowiednio do prowadzenia mięs miękkich, ich konstrukcja i pracowanie w kontraktu z tym więcej są inne. Wilki do ciała mrożonego to ciągle maszyny o stosunkowo dużych gabarytach, dlatego też nie znajdują zastosowania w swoich warunkach.