Drukarka fiskalna a srodek trwaly

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta panująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w pokojach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie przydatne jest w szybkich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć mało charakterystycznych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i otwartą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę który z niecierpliwością czeka przy stole na nasze rozliczenie. Dodatkowym plusem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co ułatwia ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić odpowiednie wymiary, pozwalające na jej naturalne przebywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a dodatkowo nowoczesny i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność drink z wyższych kosztów, więc warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można otrzymać na ostatni przedmiot ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto te odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby być szansa jej przetestowania oraz przeszkolenia ludzi z podstaw jej wykorzystywania i harmonii z planami do obsługi punktów restauracyjnych.